Bestrating

Om bestrating aan te leggen moet men er eerst voor zorgen dat er een goeie ondergrond is. De ondergrond moet stevig zijn, zodat de bestrating niet snel gaat verzakken. De ondergrond moet niet te vochtig zijn en deze moet goed aangedrukt zijn om verschuiving tijdens het bestraten te voorkomen. Als de grond goed is, dan wordt alles uitgemeten en de tegels gelegd. De tegels kunnen op allerlei manieren en patronen worden neergelegd.

Het ligt eraan wat de bedoeling is. Dan moeten de tegels even ver van elkaar afliggen om zo een mooi geheel te creëren. Zo moet er wel een afstand tussen de tegels zitten. Hier komt na het betegelen zand in terecht en dan wordt alles nog een keer goed aangestampt met een machine. Er wordt langs de randen van de betegeling een verstevigende rand neergelegd die verschuiving zoveel mogelijk voorkomt.

Soorten steen

Bestrating is er, zoals gezegd, in heel veel soorten steen. Elke steen heeft een eigen kleur of uitstraling. Het is daarom goed om te kijken welke stenen je wilt gebruiken voor de bestrating. Om een paar voorbeelden te noemen van stenen, heb je betonklinkers, betontegels, siertegels en tegels van natuursteen. De tegels van natuursteen zijn vaak wat duurder, maar kunnen wel een strakke, doch natuurlijke uitstraling geven aan de bestrating.

Zo heb je prachtig natuursteen in de kleur antraciet voor een moderne look. Dit zie je vaak terugkomen in de aanleg van een veranda in de tuin. Met betontegels of –klinkers creëer je eigenlijk een wat stoerder uiterlijk. Dit is ziet er vaak wat rauw en onbewerkt uit. In het openbaar worden vaak betontegels gebruikt. Dit geeft dus niet alleen een strak uiterlijk, maar het is bovendien een goedkoop alternatief ten opzichte van andere stenen of tegels.