Tuinontwerp

Een tuinontwerp is een plan van hoe je de tuin wilt inrichten. Vaak is dit in de vorm van een plan op papier. Dit geeft veel overzicht en is vaak op schaal getekend. Hierin kan je precies zien wat waar komt en visualiseren hoe het eruit komt te zien.

Je kan zelf een tuinontwerp maken of je laat het doen door een bedrijf. Vaak is dit een hoveniersbedrijf die gelijk het tuinontwerp ook kan uitvoeren als dit gewenst is. Als je groene vingers hebt, kan je ook een hoveniersbedrijf voor een deel het plan uitvoeren. Dan kan jij daarna zelf aan de slag en de puntjes op de i zetten in de tuin.

Ontwerp laten maken

Veel mensen kiezen ervoor om een tuinontwerp te laten maken. Het vergt vrij veel inzicht en vaardigheden om een goed ontwerp op papier te zetten. Zo heb je ruimtelijk inzicht nodig, moet je goed kunnen tekenen en precies de technische aspecten weten van wat er in de tuin gaat komen. Je kan heel leuk bedenken om een zware betonnen veranda te laten gieten, maar als de ondergrond daar nog niet geschikt voor is, heb je kans dat je dit dan een jaar later opnieuw moet laten gieten omdat alles verzakt is. Of je plant planten die veel te veel in de zon staan en hierdoor snel doodgaan. Zo zijn er nog tal van inzichten die nodig zijn bij het maken van een tuinontwerp.

Moodboard is de eerste stap

Om een idee te krijgen wat je zelf mooi vindt, kun je een moodboard maken. Een moodboard is een verzameling van afbeeldingen, foto’s en kleuren om te weergeven wat je mooi vindt. Zo kun je precies zien of alles wat jij wilt mooi bij elkaar staat. Ook kan je dan laten zien welke sfeer je wilt creëren in de tuin. Of welke kleuren je precies wilt laten terugkomen in de planten.

De een vindt bijvoorbeeld een Aziatische tuin heel mooi. De ander gaat juist weer voor een mediterrane tuin. Als je zelf de tuin gaat ontwerpen is dit een eerste stap. Als je het door iemand anders laat doen, dan is een moodboard een mooie manier om te laten zien wat je erin terug wilt laten komen. Dan kan een hoveniersbedrijf zorgen dat alles qua afmetingen past en dit vervolgens uitvoeren.